Kuidas ma sain kätte Henri kolm kuud kadunud telefoni + mõned nipid, kuidas leida üles kadunud/varastatud telefon

Räägime täna millestki, mis puudutab igaühte, kes omab telefoni (eelkõige nutitelefoni).
Eeltööst, mida tuleks teha enne oma telefoniga, kui jõuate selle ära kaotada. Ja sellest kuidas leida üles oma kaotatud/varastatud telefon. 
Aga enne siis meie pere lugu. 
Kui me novembris Henriga vahepeal lahus olime, oli üks õhtu, kus Henri telefon müstiliselt ära kadus. 
Ta tõesti uskus sellesse, et ta kaotas selle ära ja kordagi ei mõelnud, et keegi oleks võinud selle varastada. Selle tõttu ta ka ei pöördunud ta politseisse, mõeldes, et mis läinud, see läinud. 
Tegemist oli telefoniga Samsung S5 Neo, mille eest kokku maksis ta 550€. Niiet tegemist EI OLNUD mingi juustu telefoniga ja ning telefon saab alles veebruaris aastaseks. 
See selleks, vahepeal on Henril olnud juba 2 telefoni. 
Ja siis tuli saatuslik reede, 27. jaanuar. Samsungi kadumisest möödas pea kolm kuud. Ning siis ilmub Facebooki Messengeri Storysse ühe inimese (Edaspidi: Kahtlusalune) peegliselfie, millelt on näha Henri Samsungit. See sama inimene viibis ka too õhtu Moel, kui Henri telefon müstiliselt ära kadus. 
Pilti nähes, kahtlesime, kas ikka on see sama telefon, sest selline võib olla ju paljudel. Mida päev edasi, seda rohkem veendusime selles, et tegemist on siiski Henri kadunud telefoniga.
Süda ei andnud rahu ja kirjutasin sellele Kahtlusalusele, saatsin talle selle tema peegliselfie ja ütlesin viisakalt, et ei taha süüdistada kedagi milleski, aga kus ta selle telefoni sai.
See mis edasi hakkas tulema, andis aina rohkem märku sellest, et tegelikult on see telefon ikka Henri oma, sest Kahtlusalune keeldus küsimustele vastamast ja ütles, et uskuge, mida tahate, et pildil on tegelikult hoopis mingi Nokia juust. Kuigi pildilt oli ju hästi näha et tegemist oli just selle Samsungiga.
Ütles ta veel, et temal on üldse Iphone 5 ja saatis sellest pildid.
Nii.
Ei andnud ka eile rahu mulle see telefon, pool päeva kulus uurimisele, kuidas leida üles telefon.
Lõpuks kui õhtul oli plaan hakata magama minema, mõtlesin et proovin veel seda kõikvõimast Facebooki, ning kirjutasin tavalisse Feissi otsingusse "Müüa Samsung S5 Neo"
BINGO.
Vastu vaatas postitus, kus oli näha Henri telefoni ning müüjaks oli meie ja meie kahtluse all oleva isiku ühine "tuttav".
Lähemalt uurides, leidsin, et see ühine tuttav müüs reedel seda sama iphone, mille pilte Kahtlusalune saatis. Tegelikult saatis Kahtlusalune mulle üldse TÄPSELT samad pildid, mis olid ühise tuutava müügikuulutuses.
Oletasin, et nad vahetasid telefonid ära.
Selleks, et mitte kahtlust äratada, kirjutasin Kristo-Kenile, et ta kirjutaks selle, kes müüb seda Samsungit, et ta saadaks rohkem pilte telefonist, kuna Henri teadis täpselt millised mõrad ta ekraanil on.
Samsungi müüja lubas need järgmisel päeval (ehk eile lõunal).
Kuna ta polnud neid pilte saatnud enne kella ühte täna ning ma olin mega kannatamatu, siis saatisn Cärolini Facebookist talle. Leppisime kokku kella poole neljak kokku saamise Kristiine keskuses.
Läksime Cäroliniga rongiga Tallinna, Kristiine Keskusesse. Ootasime telefonimüüjat. Kui ta kohale ilmus, andis ta telefoni Cärolini kätte, Cärolin andis mulle, mina võtsin kapuutsi peast ja küsisin talt "Kas ta tunneb mu ära?"
Muidugi tundis. Siis küsisin, kas ta sai selle telefoni Kahtlusaluse käest. Ta vastas jaatavalt, teatasin talle siis et tegemist on minu Henri telefoniga. Sain teada, et kahtlusalune oli eile õhtul Samsungi Iphone 5 vastu vahetanud. Ütlesin, et oleks aus, kui meie saame Henri telefoni tagasi ning tema saaks oma Iphone kätte.
Telefonimüüja nõustus ning läksime siis Kahtlusaluse töö juurde. Näitasin Kahtlusalusele Samsungit ja küsisin: "Mis see on? Kas see on Nokia juust?" Vastuseks kõlas vaikus.
Küsisin, siis kus ta telefoni sai, vastuseks sain "Vahetasin"
Siis ütlesin, et "Ja telefoni IMEI-kood phtib Henri telefoni omaga?" Siis vastuseks kehitati õlgu.
Saime telefoni õnneks kätte ning läksime minema.

Ma nii vastik inimene pole, et ma selle inimese nime ütleksin/kirjutaksin/avalikustaksin. Muidugi hoiatuseks teistele tuleks seda teha, kuid ma ei ole nii õel, et hakkan inimese elu hävitama. Tutvusringkond teab ise, kes see on. 

Räägime nüüd natukene, siis ennetavatest tegevustest, mida võiks teha kui, telefon ära kaob/varastatakse.

Lost-Android-Phone

IMEI- kood - Mis on IMEI kood, kuidas seda leida ja miks seda vaja on?
IMEI-kood on siis iga telefoni unikaalne seeriakood, millega saab seadme (telefoni) tuvastada/identifitseerida. 
Enda mobiiltelefoni IMEI-koodi leiad kas ostulepingult või siis telefonist, kui vajutad telefoni klaviatuuril *#06#.
IMEI koodi abil saab kaotatud/varastatud telefoni panna musta nimekirja. Musta nimekirja lisamine tähendab seda, et telefoni ei saa enam Eesti võrkudes kasutada. 
IMEI-koodi abil saab ka telefoni varguse politseis registreerida. 
Soovitus: Tee enda IMEI-koodist screenshot (saada see endale näiteks mailile) või kirjuta kood endale kuskile üles, et Sul oleks kindlasti enda telefoni IMEI kood olemas. 

Find My Phone
Kui Sinu telefonis (Androidis) oli kadumise hetkel sisse lülitatud Gmail, siis saad lihtsalt oma telefoni positsioneerida. 
Logi sisse arvutis/muus seadmes oma gmaili, trüki siis Google otsingusse Find my phone, sealt vali enda telefon/seade ning alusta positsioneerimist. Tegemist on üsna täpse asukoha määramisega. 
Ja põhimõtteliselt kui Sul kadus telefon toas ära, siis saad sealt ka oma telefonile nii öelda helistada. 
Iphone'idel on mingi muu asi, millega saab otsida telefoni. Pole sellesse süvenenud, sest ise ei kasuta IPhone'i. :)

Tegelikult lugesin, et on olemas ka mingisugune Viirusetõrje, mida tasuks laadida alla oma telefoni ning mille abil saab oma telefoni otsida. See viirusetõrje on hea just selle poolest, et ta jääb telefoni  (varjatult) ka peale tehaseseadmete taastamist.


Hoidke oma telefone! :)






Kommentaarid

Populaarsed postitused