maksud sõitsid Lätti, mitte joodikud

Pilt võetud Facebooki ürituselt: 24.02. kõik koos Lätti!

Viimastel päevadel on üheks eriti kirgikütvaks teemaks ikka see võimas üritus "Maksud sõidavad Lätti", mis leidis aset Eesti Vabariigi sajandal sünnipäeval. 
Siin kohal peab ju tõdema, et nii palju kui on inimesi, nii palju on ka arvamusi. Ja eks iga inimene näeb seda protesti üritust oma vaatenurga alt. 
Mina Lätti ei sõitnud, aga oleme ausad, tegu oli siiski päris kõva üritusega. Kokku tulid inimesed, kes tahtsid avaldada oma arvamust. 
Aga samas peaks natukene rääkima vastakatest arvamustest. 

Kui paljud teist teavad mis on üldse AKTSIIS? Ja miks aktsiise kehtetatakse? 
Aktsiisimaksul on mitu erinevat eesmärki. Esiteks suurendada riigi tulusid üldistel eesmärkidel. Teiseks, piirata tarbimist ehk siis piirata tervisele kahjulike toodete tarbimist (suits, alkohol). Tarbimise piiramise alla läheb ka kütuseaktsiis, mis teoreetiliselt peaks säästma loodust. 

Aga minu arust siin kohal algavadki tegelikult need igasugused vastuolud. 

Võtame siis esimese punkti. 

Suurendada riigi tulusid. 
Läti on meile ikka tegelikult päris lähedal. Neile, kes elavad Tallinnas, natuke kaugemal, neile, kes elavad näiteks Valgas, on ikka paganama lähedal. Tänu sellele, et Läti on meile lähedal ja seal on kõik palju odavam, siis need inimesed, kellel võimalus, käivad kraami just Lätist ostmas. Kasvatavad Läti riigi tulusid ning vähendavad Eesti riigi oodatavaid tulusid. Eesti valitsus peab end vist kavaks, arvates, et aktsiiside tõstmisega piiravad nad tarbimist, kuid samal ajal saavad siiski riigi tulusid suurendada. Eestlane pole aga loll ning ei lase end aktsiisi tõusust kõigutada ja endalt raha välja pumbata ning läheb hoopis Lätti ja ostab sealt, odavamalt. 
Ja mis siis saab, kui üks osa inimesi otsustab aktsiisi tõustes, et ta lihtsalt enam ei tarbi - ei joo alkoholi, ei suitseta, ei sõida autoga. Ning teine osa inimesi, kes sellest kõigest loobuda ei taha, läheb hoopis Lätti ja ostab odavamalt. Seega mis saab riigi eeldavatest tuludest? Need jäävad saamata. 

Mind isiklikult see alkoholiaktsiis ei kõiguta, ma lihtsalt ei tarbi alkoholi. Niiet suht suva. Samas autoga ma ju sõidan ja need kõrged kütusehinnad ajavad küll närvi. Ja tänu sellele olen hakanud reaalselt vähem sõitma. No ei raatsi sõita. Mingi hetk sai ikka 10€ eest 10 liitirit bensiini, nüüd vahepeal sai 10€ eest ainult 7,6 liitrit. Suur vahe küll. 
Aga jälle on riik kaval, räägitakse keskkonna säästmisest, kuid samas nad teavad, et on inimesi, frimasid, asutusi mis ei saa ilma autoga sõitmata. Ja aktsiisist hoolimata nad on sunnitud ostma seda kallist kütust iga päev. 
Kas riik pole mitte kahepalgeline? Väidetavalt tahetakse piirata tarbimist, aga ise sisimas loodavad riigi tulusid hoopis kõrgendada. 

Nii aktsiisidest sai nüüd rääkida. Aga räägime nüüd ikkagi sellest üritusest, mis laupäeval aset leidis. 
Ühest küljest minu poolt suur respekt! Nii ägedad olete, et seda tegite! Samas, lugesin kellegi blogi ja seal oli tegelikult väga hästi öeldud, et 24.02 on Eesti Vabariigi sünnipäev, mitte valitsuse sünnipäev. 
Jälle, mis seal ikka, nii palju kui on rahvast, nii palju on arvamusi. 
Olen kindel, et kui see üritus oleks läbi viidud ükskõik millisel päeval, oleks see saanud suurt vastukaja ning tähelepanu! Niiet kui see üritus peaks mingil põhjusel traditsiooniks saama, siis minu arvates võiks valida mõne muu kuupäeva. :) 

Järgmine asi mis mind häirib, on aga see, et paljud tembeldavad neid Lätti sõitnud inimesi joodikuteks. No ei ole nii. Inimesed ei läinud Lätti alkoholi ostma, nad läksid protestima aktsiisitõusu vastu! Nad julgesid astuda sammu Valitsuse vastu. Nad tegid seda! Inimesed ei pea ju alati olema nõus valitsuse otsustega, ei pea enda pead peitma liiva alla ja kahe käega nõustuma igasuguse tsirkusega. 

Ma ei tea kuidas Teiega on, aga minus endas tekitab see kõik vastakaid tundeid. Samas nagu saan aru, et aktsiise tõstetakse selleks et tarbimist piirata. Teisest küljest, kes tahab juua, siis pole vahet kas pudel maksab 5 või hoopis 10€, ta ikka ostab. Või siis leiab muu väljapääsu - näiteks läheb Lätti. 

Aga mind tõesti häirib, et paljud inimesed mõistavad neid Lätti sõitnuid hukka! Ok, jh, EV100 on vaid ükskord elus, aga samas kui need inimesed oleksid alkohoolikud, oleksid nad joonud kodus oma nina täis, mitte sõitnud sadu kilomeetreid Lätti. Või mis? Ja samas, nad ei kolinud Lätti, vaid läksid vaid paariks tunniks sinna. 

Minu hinge kriibib endiselt aktsiidest ja Lätti sõitnud inimesest enam hoopis see, et õues on nii külm ning veebruari kuuga on juba 7 inimese külmunud surnuks. Hoidkem parem oma lähedasi ning VABARIIGI kaaslasi!








Kommentaarid

  1. samas, alkoholiaktsiisist rääkides, kas need maksud viis lätti valitsus või ikkagi need inimesed, kes nii palju alkoholi tarbivad, et neil on mõtet alkoholi järele lätti sõita? selles mõttes veider üleskutse, et protsesteerime maksude lätti viimise üle sellega et.. läheme viime maksud lätti :)
    nagu sa ise ka ütlesid, siis aktsiisidega maksustataksegi pahesid. alkoholi liigtarbimine on eestis meeletu probleem ja minu arvates see peabki maksma palju. samas taktis edasi joomine ja selle üle vingumine, et oi kus jääb nüüd raha puudu, sest MA ISE LÄHEN LÄTTI JA OSTAN JOOGID SEALT, on minu arvates lihtsalt tiba veider

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused