Kui juba sünnitamisest rääkimiseks läks


Tavaliselt Siim Sander sööb öö jooksul kuskil 2-4 korda ning alati just sel ajal istun ma telefonis ja scrollin FB-d. 
Nii jäigi mulle öösel silma Marimelli postitus Põlva sünnitusosakonna sulgemise kohta. Kahjuks ma mitte mingi valemiga seda postitus siia enam linkida ei saa, sest mul ei avane see enam. Aga tema postitus sai väga palju negatiivset vastukaja. 

Mina sünnitasin oma mõlemad imearmsad lapsed just Tallinnas, ITK's. Minu valik oli teadlik, mitte juhuslik. Esimese lapse sünni aeg elasin ma osaliselt (st, kui kool oli, siis olin Tallinnas, kui vabad päevad olid, siis olin maal) Tallinnas ning ITK kohta olin nii palju head kuulnud. Ning kõik see hea sai seal ka teoks. Teise lapse sünni aeg elasin ma juba Tapal, aga ikkagi valisin ma ämmaemanda visiitideks ja sünnitamiseks just ITK. Tõenäoliselt, kui ma oleksin sünnitanud esimese lapse Paides, Rakveres või ükskõik millises muus haiglas ja kõik oleks seal samamoodi hästi läinud, oleks ma kahtlemata ka teise lapse sünnitanud seal samas haiglas sünnitanud. Selle nimi on usaldus haigla ning selle personali vastu. 

Enne teise lapse sündi küisiti minult tihti, kus ma sünnitan? Kui ma enesekindlalt vastasin, et Tallinnas, järgnes kohe küsimus, kuidas Sa sinna lähed? Mis saab kui ei jõua sinna? jnejne. 
Ka mu enda mees uuris tihti, et kui nüüd öösel asjaks läheb, et kuidas me haigla lähme? 
Ptuiptui, aga asjaks läkski just öösel ning lihtne, istusin autorooli ja sõitsingi pea 100 km ise haiglasse. Minul läks hästi ja autos sünnitama ei hakanud, laps sündis alles 12 tundi peale haigla jõudmist. 
Esimest last sünnitama minnes elasin Tallinnas. Aga ikka tuli ju kuidagi haigla minna. Mis seal ikka, hüppasin ühele bussile, siis jooksin teisele bussile ja olingi poole tunniga haiglas. 

Aga KÕIK naised ja KÕIK sünnitused on mega erinevad. Mõni sünnitab juba poole tunniga ning 60 km kaugsel olev LÄHIM haigla, jääb liiga kaugeks. Jah, ka kodus ja autos on reaalne sünnitada täiesti terve laps, aga see tundub ju iga naise jaoks üsnagi hirmus ja hirmutav, kui pole kõrval ühtegi kogenud ämmaemandat? 

Nagu ma Marimelli postituse all olevatest kommentaaridest välja lugesin, on ikka VÄGA paljud naised rahul Põlva sünnitusosakonnaga, sünnitus edenes ladusalt, lapsed terved, personal kena. 
Kas siis selle asemele, et see sünnitusosakond kinni panna, poleks mõtekam sellesse hoopis raha investeerida ja teha see sünnitusosakond veel paremaks? 

Kui kaugele olete Teie pidanud minema sünnitama? On siin keegi, kes on sünnitanud hoopis kodus või autos, sest haiglasse ei jõudnud? 

Põlva haigla säilitamise toetamiseks saab anda allkirja SIIN

Kommentaarid

Populaarsed postitused