kui tööandja üritab Sind petta


Ma räägiksin nüüd ühest õpetlikust loost, mis juhtus minu sugulasega. Nimelt mai kuu lõpus läks ta tööle ühte puhkekeskusesse. Töö oli muidu tore ja midagi rasket polnud, aga ühel hetkel jäi sugulane haigeks. Ning siis avastas ta tõsise fakti, et tal polegi sellist asja nagu ravikindlustus. Miks? 

Sugulane hakkas uurima ja avastas siis õudusega, et tal polegi tavalist töölepingut, vaid hoopis käsundusleping. Ta oli allkirjastanud käsunduslepingu ja tal endal polnud sellest aimugi. 

Kuidas selline asi juhtuda sai?

Tööandja ei maininud talle sõnakestki, et nad ei sõlmi omavahel tavalist töölepingut, vaid käsunduslepingu. Ning mu sugulane ei osanud ettegi kujutada sellist asja. Sugulane tegi parasjagu tööd, kui tööandja läks kiirel tööajal tema juurde, ütles, et ta allkirjastaks töölepingu. Kuna oli tõesti kiire, siis sugulane ei hakanud asja süvenema ja allkirjastas.

Muidugi mõtlete, et enda süü, et ta ei lugenud, millele ta alla kirjutab. Mõnes mõttes küll, aga samas tööandja ei öelnud talle, et tegu on käsunduslepinguga. Ning jääb mulje, et tööandja tuli vast äkki nimme kiirel tööajal allkirja küsima, et sugulane ei süveneks lepingusse. 

Kui ta siis paar kuud hiljem haigeks jäädes avastas, et on sõlminud käsunduslepingu, oli tema pettumine väga suur. Ta tundus end reaalselt tööandja poolt petetuna. Veel enam, et tegu polnud eriti tasustatud tööga. Ta pidi iga päev paarkümmend kilomeetrit edasi tagasi tööle oma bensiiniga sõitma, vahel oli tööd rohkem, vahel oli vähem, seega tuli ka töötunde kuus vaid 100 ning sellega seoses oli ka palk väike. Ning lõpuks kui ta haigeks jäi, avastas ta veel, et tal polegi ravikindlustust, sest tal on käsundusleping. 
Mõistagi tuli ta ka sellepärast lõpuks töölt ära. 

Aga mis asi on käsundusleping?

Pean ausalt ütlema, et kuni selle juhtumini, mis mu sugulasega juhtus, ei teadnudki ma, et selline asi üldse olemas on. Tegin siis nüüd internetis natuke väikest uurimistööd, et Teile ka rääkida, mis asi see siis täpsemalt on. 

Osapooled on käsundisaaja ja käsundiandja.
Käsundisaaja peab tegutsema kokkulepitud tulemuse saavutamiseks.
Tasu makstakse tähtajaks, tulemuse saavutamisel või kokkuleppe järgi.
Käsunduslepingu järgi osutab käsundisaaja käsundiandjale lepingus näidatud teenuseid. Käsundiandja maksab selle eest tasu, kui nii on kokku lepitud. Ka tööleping on käsunduslepingu liik. Mõlemad lepingud on töötegemise protsessi kohta, kuid käsunduslepingule ei kehti töölepinguseadus ega sellega kehtestatud õigused ja tagatised. Seega ei ole käsundisaajal seadusest tulenevat õigust puhkusele, kindlale tööajale, töötasule vähemalt alammäära ulatuses, hüvitistele lepingu ülesütlemise korral jms. Pikemaajalises lepingus võib siiski mõnes hüves , näiteks puhkuses ja selle tasustamises kokku leppida - see pole keelatud. (Info pärit SIIT)

Niiet minu soovitus, kui te oma elu jooksul kuskile alla kirjutate, siis lugege ALATI KA LÄBI, kuhu alla te kirjutate. Sest kes teab, võib-olla kirjutate hoopis alla oma varast loobumise aktile. 

Kas Te teadsite sellisest asjast nagu käsundusleping? Kas tööandja on kunagi proovinud Teid petta?

Kommentaarid

Populaarsed postitused