Minu päris esimene aiamaa

Kuna ma olen põhimõtteliselt 19 aastat elanud maal ema ja isaga, siis pole mul elus kunagi olnud vaja ise teha peenraid, sest seda on alati teinud mu ema. Muidugi olen ma talle vahel (loe: haruharva) olnud nende tegemisel abiks. Rohinud olen ma natuke tihemini. Kartulit olen ka võtnud, aga see on ka tegelikult kõik, mis mind siiani niiöelda aiandusega on sidunud. 

Ja sellepärast tundubki see aasta kuidagi nii eriline. Ootasin juba jaanuaris-veebruaris ootusärevusega, et saaksin juba seemned mulda pista. Aprillis ma seda lõpuks teha saingi. 

Mulda panin ma arbuusi-, tilli-, peterselli-, kirsstomati ja astriseemned. Pritsisin neid iga päev veega ja ootasin täiega, et millal ükskord midagi ka üles tärkab. 

Nädal hiljem tärkasid esimesed taimed - astrid. Oi, kui õnnelik ma ikka olin. Lõpuks tärkasid ka teised. 
Aga siis ma vist vahepeal kastsin neid natukene liiga vähe ja osad taimed hakkasid närbuma. Siis viisin kirsstomatid, arbuusid ja astrid maale ema juurde. Tema turgutas neid veidi ja pikeeris ära ka. 

Mina pidin aga aiamaad kaevama ja sõnaotseses mõttes PUHASTAMA. Minu väikselt lapikeselt tuli reaalselt kolm prügikoti täit igast jama. Eesotsas igast naelad ja suured poldid ning muidugi klaasikillud ja eterniidi tükid. Keegi pole vist kunagi seda maad korralikult puhtaks teinud. Sest isegi mädanenud kartuleid võis leida maaseest. Ma praegultki ju näen kuidas teisest trepikojast üks vanatädike oma maad teeb, lihtsalt kaevab kõik mis maa sisse ja isegi ei rohi seda. 

Eile tõin lõpuks oma taimekesed maalt ära, siia Tapale võtsin kolm arbuusi-, ühe kirsstomati- ja kuus astritaime. Ülejäänud jätsin maale, sest sinna teeb ka emps mulle väikse aiamaa.

Istutasin siis eile kohe arbuusid maha. Kodus olid mul muidugi ka peterselli taimed, millest kuus ma mulda pistsin. Emme andis mulle veel kolm maasikataime ja natuke murulauku ka kaasa ja ka need panin maha. Ja siis külvasin mulda veel natuke peterselli ja tilli. Kirsstomati jätan potti kasvama. 

Aga olen nii uhke enda esimese aiamaakese üle. 
Olen ma ju suur rohelise sõber ning suvel hea - lippad õue, võtad aiamaalt vajaminemad komponendid ja pistad salatisse. Njammmmmmmi. 

Kas teie olete juba aiamaad ära teinud? Mida teie maha panite/panete?

Kommentaarid

Populaarsed postitused